Bel: +31 85 06 09 050

Uitleg IPv6 en ondersteuning

IPv6 (Internet Protocol versie 6) is de opvolger van IPv4, het protocol dat tegenwoordig wordt gebruikt om het mogelijk te maken dat apparaten via het internet met elkaar kunnen communiceren. IPv4 werd in 1981 ontwikkeld. Dit zorgde ervoor dat iedereen hetzelfde protocol gebruikte en zich dus eigenlijk aan dezelfde afspraken hield. IPv4 biedt maximaal ruimte aan vier miljard IP-adressen. Er werd altijd gedacht dat dit ruim voldoende zou zijn.

De realiteit is echter anders, inmiddels dreigt, mede doordat een toenemend aantal apparaten met het internet wordt verbonden, een tekort aan IP-adressen in de toekomst. Denk hierbij aan mobiele telefoons; PDA’s; randapparatuur en zelfs huishoudelijke apparaten. Daarom is IPv6 door een speciale task force in opdracht van IETF ontwikkeld. Een IPv6 factsheet geproduceerd door XS4all vindt u hier.

Met de komst van IPv6 komen er vele malen meer internetadressen beschikbaar, namelijk 2 tot de 128ste, of 340282366920938463463374607431768211456 om precies te zijn. Behalve de winst die behaald wordt op het aantal IP-adressen, heeft IPv6 nog meer voordelen ten opzichte van IPv4.

Voordelen IPv6

  1. Nieuwe mogelijkheden op het gebied van geïntegreerde autoconfiguraties voor plug-and play;
  2. Apparatuur die werkt met IPv6 zal in staat zijn om zichzelf te configureren. Zo wordt het gebruik van IP (door bijvoorbeeld je mobiele telefoon of je koelkast) veel eenvoudiger;
  3. IPv6 biedt ook nieuwe mogelijkheden op het gebied van beveiliging. Standaard wordt IPsec ondersteund;
  4. Met IPv6 kan tevens data versleuteld worden verzonden, die zonder toestemming praktisch niet onderschept en bekeken kan worden.

Nadeel

Er zit helaas ook een groot nadeel aan de komst van IPv6. Het IPv6 protocol is niet compatible met het huidige IPv4 protocol. De protocollen werken naast elkaar. Inmiddels zijn er steeds meer diensten die over zowel een IPv4 adres en een IPv6 adres beschikken, voor optimale bereikbaarheid. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een oplossing voor dit comptabiliteitsprobleem. Het is de verwachting dat het zeker nog tot 2020 of zelfs nog langer duurt voordat het internet grotendeels gebruik zal maken van IPv6.

IPv6 en EffectHosting

EffectHosting heeft inmiddels alle benodigde voorbereidingen getroffen voor haar netwerk met betrekking tot de komst van IPv6. Onze DNS, Spamfilters en onze eigen websites zijn op dit moment tevens bereikbaak met IPv6. Voor onze klanten bieden wij deze dienst momenteel uitsluitend aan op verzoek. Op dit moment is dit alleen mogelijk voor klanten die gebruik maken van een Private Cloud.

 

Toch vragen?

Heeft u nog vragen, loopt u gewoonweg vast? Wij zijn er voor u! Tijdens kantooruren kunt u ons bereiken op 085 06 09 050 (maandag t/m vrijdag van 09u⁰⁰ – 17u⁰⁰). Indien u ons liever per mail wilt benaderen kunt u het onderstaande contactformulier invullen. Als u ons op werkdagen voor 17u⁰⁰ mailt, krijgt u nog dezelfde werkdag bericht van ons!

Uw (bedrijfs)naam *

Uw telefoonnummer *

Uw e-mail *

Hoe wilt u bereikt worden?*

TelefoonE-mail

Uw bericht